Natural Horsemanship (NH)
Jag (Nea) ska berätta om när jag var på en kurs sommaren 2009 i Rinkaby en bit från vårt stall.
Hon som ledde kursen heter Bonnie och kommer från Australien och arbetar med NH ( Natural Horsemanship). Hon förklarade att hästarna vill vara kompisar och förstår inte om vi slår dem för något.
Om vi tar beta som ett ex. Beta är ju ett av det naturligaste en häst gör, äta gräs. Om vi då rycker dem i munnen när vi rider eller piskar dem på bogen när vi står brevid förstår dem inte. Så vi som var med på kursen fick vi låta hästarna börja beta, då maserade vi manken på hästen, sedan "knackade" vi till lite på manken med handflatan så pass hårt så att hästen skulle ta upp huvudet, men inte så hårt så att det gjorde ont. Sedan fortsatten vi så tills de reagerade med en gång då vi bara petade lite med handen. Till slut lyssnade de så bra så att så fort vi bara lyfte hande lite, så tog hästen upp huvudet.
På så sätt över man upp tekninken med hästen så att den lyssnar bättre på olika sätt beroende på vad man övar på.
I ridningen ska man rida så lätt som möjligt. För att den ska känna sig trygg och ryttaren oxå. Alltså, Bonnie sa att du ska sitta på din häst, skjuta fram höfterna och hålla tyglarna i en hand och så lätta och lösa om möjligt. Hon provade att sitta på min häst, Winnie. Hon satt som hon sa att man skulle. Tog bak sin högra hand, räknade till 3 högt; ETT, TVÅ, TRE och "piskade" till Winnie på höger sida om korset. Självklart gjorde det ju inte ont, men hon reagerade ju. Hon lyfte på huvudet och började gå. Bonnie berömde henne och saktade av. Och gjorde samma sak ett antal upprepade gånger till. Sedan visade hon hur man skulle sakta av. Man skulle trycka ner rumpan i sadeln och räta på sig och säg HALT och HWOOW ( med djup men stark röst). Även det gjorde hon upprepade gånger.
Det var lite av NH.
Vissa säger att inom NH ska häste vara i Naturlig Fångeskap, alltså utan skor, täcke, gå ute dygnet runt året runt, inte klippas, etc. Jag tycker det är okej, men det beror på vilken häst. En av våra hästar måste ha skor och två av våra hästar måste klippas. Men de mår inte dåligt av det.
Jag tycker att helt och hållet NH är okej, beroende på vilken häst, om det är en häst som far illa av att gå barfota, ska man defenitivt inte har den barfota, men om den inte är tvungen att ha skor, kan den ju självklart gå barfota. NH är bra för att hästen mår ofta bra av det men det finns ju såklart hästar som inte mår bra av det. Då ska man inte tvånga hästen in i NH. Vi kör halvt på NH, vi har bomlös sadel, vi försöker hantera hästarna på bästa sätt, och de som inte behöver skor, låter vi gå barfota. :)
Lite Fakta från Wikipedia:
Natural horsemanship (ofta förkortat NH) är engelska och betyder ordagrant ungefär naturligt handhavande av hästar. Det är en skolbildning och en lära om hur man kan arbeta med hästar. Enligt utövarna sker det på ett mer naturligt sätt genom att ryttaren utbildas i hur hästar beter sig och tänker.
Läran ut på att öka samarbetet och relationen mellan hästen och ryttaren och att kommunicera med hästen på hästens eget språk. Natural horsemanship bygger på begreppet horsemanship där man lär sig att förstå hästen på ett djupare plan, exempelvis hur hästen ser saker och ting och hur de uppfattar omvärlden. Natural horsemanship används inom träning för all slags ridsport och då speciellt inom westernridning. Natural horsemanship kan utövas både från marken och uppsutten i sadel som ryttare. Natural horsemanship har blivit populärt de senaste tio-tjugo åren men har sina rötter i antikens Grekland och fältherren och skriftställaren Xenofons (430-355 f.Kr.) erfarenheter av hästskötsel och ridning.
Histora:
Grunden till nästan alla de olika programmen inom Natural Horsemanship ligger i att hästen i grund och botten är ett vilt flockdjur och flyktdjur som kommunicerar genom kroppsspråk. Tanken är att hästen ska kunna tränas och dresseras utan piskor eller straff och hästen ska känna sig lugn och trygg för att på så sätt acceptera sin ryttare som ledare. Detta var en metod som lärdes ut redan under antiken i Grekland av Xenofon som grundade många av dagens moderna tekniker inom hästhantering. Xenofon skrev bland annat en bok, Om hästar och ridning. Mycket av den här tekniken försvann när människan lärde sig att själva avla hästar för olika ändamål och med olika temperament och under 1700- och 1800-talets USA när cowboys hade hand om den största hanteringen var det vanligare att man använde hårdare metoder för att så snabbt som möjligt tämja en häst.
Den moderna natural horsemanship-läran har sina rötter i nordvästra USA där cowboytraditionerna var som starkast. Sedan 1981 har Pat Parelli bland annat utövat och lärt ut sin egen taknik och många andra har följt hans exempel. Sedan 1990-talet har NH-traditionen spridit sig och blivit ett populärt sätt att hantera sina hästar på.
Tryck och eftergift:
Via tryck ber man hästen göra något. Som exempel kan skänkling (när ryttaren trycker sina ben hårdare in mot hästen) betyda en order att den ska gå framåt.
I samma stund hästen går framåt slutar man skänkla. Det innebär en eftergift. Eftergift är att genast när hästen gör rätt släppa allt tryck. Eftergiften är en belöning. Det är så hästen förstår att den gjort rätt.
Fasande tryck:
Genom att börja med en minimal signal och sedan förstärka signalen, tills att hästen gör rätt kommer hästen så småningom att svara på mindre och mindre signaler. Syftet med detta är att få en känslig och lyhörd häst.
Repgrimman:
Repgrimman är en grimma gjord i knutet mjukt rep som fungerar så att den lägger tryck på hästens nos och bakom öronen. Den gör att trycket blir tydligare och hästen förstår lättare. I natural horsemanship använder man gärna repgrimma, samt ett långt rep i stället för vanligt kort grimskaft och vanlig grimma. Detta rep kallas för leadrope och standardlängden brukar ligga på 4 meter, både längre och kortare längder förekommer dock. Det är oftast tyngre än vanliga grimskaft och vanligt är att de har en läderflärp i slutet.
Det var lite om NH. :)